Banoffee na spodzie z pełnoziarnistych herbatników

4.5 (174 ocen)

  • 30 min

Pyszne i szybkie ciasto!

  • 30 min

Składniki:

  • Na spód:
    - 2 opakowania herbatników pełnoziarnistych ( 2x200g)
    - pół kostki masła
    Na nadzienie:
    - 125 gram cukru
    - 250 mililitrów śmietany 30 procent
    - 3-4 małe dojrzałe banany
    - sok wyciśnięty z cytryny
    - 300 mililitrów śmietany 30 procent
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Toffi

Banoffee na spodzie z pełnoziarnistych herbatników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki dokładnie rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć formę do tart przygotowanym "kruchym ciastem na szybko".
  • 2. Cukier rozpuścić w rondlu i delikatnie podgrzewać, aż zacznie brązowieć. Następnie dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia i poczekać do ostygnięcia.
  • 3. Posmarować pokrojone w plastry banany sokiem z cytryny, ułożyć na blaszce z kruchym spodem i polać warstwę bananów karmelem. Ciasto odstawić do lodówki i poczekać na zastygnięcie karmelu. Przed podaniem posmarować ciasto warstwą ubitej śmietany 30%.

Porady

- Ciasto można przyozdobić karmelizowanymi orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować