Banoffee na spodzie z pełnoziarnistych herbatników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki dokładnie rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć formę do tart przygotowanym "kruchym ciastem na szybko".
2.Cukier rozpuścić w rondlu i delikatnie podgrzewać, aż zacznie brązowieć. Następnie dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia i poczekać do ostygnięcia.
3.Posmarować pokrojone w plastry banany sokiem z cytryny, ułożyć na blaszce z kruchym spodem i polać warstwę bananów karmelem. Ciasto odstawić do lodówki i poczekać na zastygnięcie karmelu. Przed podaniem posmarować ciasto warstwą ubitej śmietany 30%.
Porady
- Ciasto można przyozdobić karmelizowanymi orzechami.
Komentarze