2 banany
2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
100 ml śmietany 30% + cukier puder do smaku według
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej
dowolne owoce
sok z cytryny
Banany w czekoladzie z bitą smietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany obrać ze skórki i pokroić na niewielkie cząstki. Każdą cząstkę skropić sokiem z cytryny. Zapobiegnie to ciemnieiu.
2.Czekoladępołamać na kawałeczki (jedną kostkę odłożyć) i rozpuścić w kąpieli parowej.
3.Orzechy obrac ze skorupki, posiekać. Potrzebne są ok 2 łyżki orzechów. Posiekane przekładamy na talerzyk.
4.Każdy kawałek banana moczymy w rozpuszczonej czekoladzie, po czym obtaczamy w orzechach. Kładziemy na talerzyk "do góry nogami" dając czekoladzie nieco zastygnąć.
5.W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i przekładamy ją do szprycy.
Obieramy i kroimy na niewielkie kawałki dowolne owoce. Mogą to byc owoce sezonowe, cytrusowe.
6.Banany odwracamy. Na każdym robimy rozetkę z bitej smietany. Posypujemy startą czekoladą lub czekoladą w proszku. Na śmietanie układamy cząstki owoców.
Porady
Obok owoców na bitą śmietanę możemy ułożyć listek mięty lub melisy.
Komentarze