Ciasto bananowo-delicjowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy żółtka dobrze zmieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy po trochu mąki pszennej zmieszanej z mąką ziemniaczaną. Cały czas dodając ją przez sitko. Dodajemy ocet. Mieszamy. Przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 160 stopni ok. 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Nektar zagotowujemy a następnie roztrzepujemy w nim galaretkę, dodajemy pokrojone w kostkę banany. Czekamy aż zacznie tężeć i przelewamy na biszkopt ułożony w formie do ciasta.
Kaszę manną gotujemy z łyżką cukru w mleku jak budyń. Gdy ostygnie ucieramy z margaryną. Przekładamy na masę I ( bananową ).
Na masę II kładziemy delicje z zalewamy je tężejącą galaretką ( ta rozrabiamy jak pisze na opakowaniu).
Komentarze