Bananowo-czekoladowe muffinki

5 (148 ocen)

  • 40 min

Miłośnicy bananów i czekolady będą zachwyceni! Babeczki są mięciutkie, puszyste, a ich dekoracja może się zmieniać w zależności od inwencji twórczej małych pomocników. Dorośli łasuchy też chętnie sięgną po kolejną taką babeczkę:)

  • 40 min

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
    200ml jogurtu naturalnego
    1 duże jajko
    100ml oleju
    2/3 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki
    2 czubate łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    krem:
    500ml śmietanki 30%
    3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella)

    do dekoracji:
    banan
    posypka czekoladowa lub starta czekolada
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Bananowo-czekoladowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem, jajkiem, cukrem i olejem.
    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z kakao, wsypać do mokrych składników.
    Ciasto wymieszać łyżką lub rózgą niezbyt dokładnie, pozostawienie grudek nawet jest wskazane:)
    Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem na wysokość 2/3.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
    Upieczone muffinki wyjąć z formy, ostudzić na kratce.
    Śmietankę mocno schłodzić, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać nutellę i krótko zmiksować.
    Krem przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki. Muffinki udekorować kremem, plasterkami banana i posypką czekoladową.
    Smacznego!

    porcja na 18 sztuk
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować