Miłośnicy bananów i czekolady będą zachwyceni! Babeczki są mięciutkie, puszyste, a ich dekoracja może się zmieniać w zależności od inwencji twórczej małych pomocników. Dorośli łasuchy też chętnie sięgną po kolejną taką babeczkę:)
Bananowo-czekoladowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem, jajkiem, cukrem i olejem.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z kakao, wsypać do mokrych składników.
Ciasto wymieszać łyżką lub rózgą niezbyt dokładnie, pozostawienie grudek nawet jest wskazane:)
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem na wysokość 2/3.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
Upieczone muffinki wyjąć z formy, ostudzić na kratce.
Śmietankę mocno schłodzić, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać nutellę i krótko zmiksować.
Krem przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki. Muffinki udekorować kremem, plasterkami banana i posypką czekoladową.
Smacznego!
Komentarze