Arbuzkowe sorbety w wersji mini

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 8 godz. 20 min

Na gorace dni lata polecam niewielki aczkolwiek smaczny i niskokaloryczny orzezwiajacy sorbet.Moje dzieci byly nimi zachwycone.

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 limonki,
    1 jogurt waniliowy,
    1 szklanka soku pomaranczowego lub jabłkowego,
    1 łyżka soku z limonki,
    ok 20 truskawek,
    3-4 łyzki cukru pudru,
    platki czekoladowe

Arbuzkowe sorbety w wersji mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Limonki myjemy i przekrajamy na pół.
    Wydrazamy srodek.
    Truskawki(moga byc mrozone) miksujemy blenderem na mus.
    Do zmiksowanych truskawek wlewamy sok z limonki,sok pomaranczowy/jablkowy, jogutr.Miksujemy.Dodajemy cukier.
    Mozna go dac wiecej lub mniej w zaleznosci od upodoban.
  • sorbet 2. Do wydrazonych limonek wlewamy otrzymany mus.Ukladamy na rownej powierzchni, zeby mus sie nie wylał.Wstawiamy do zamrazarki.Po ok 40 minutach wyciagamy "arbuzki".
    Płatki czekoladowe kroimy na pół i posypujemy nimi sorbet,mozna je delikatnie wcisnac do srodka.
    Sorbet ponownie wstawiamy do zamrazarki najlepiej na cala noc-ok 8 godzin.
  • sorbet posypany platkami czekoladowymi 3. Po wyjeciu sorbetu kazda polowke kroimy na pół,zeby powstały cwiartki arbuza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Komentarze

Podobne przepisy