Aromatyczny ryż z groszkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste i pyszne, doskonałe na przekąskę lub szybki obiad.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż jaśminowy: 380 gramów
    - bulion z kurczaka: 660 mililitrów
    - masło: 40 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - starty imbir: 1 łyżeczka
    - Liscie laurowe: 3 sztuki
    - zielony groszek: 1 puszka
    - szalotka: 3 sztuki
    - ostra papryka: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aromatyczny ryż z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać zmiażdżony czosnek i imbir. Smażyć przez minutę cały czas mieszając. Dodać ryż, liść laurowy, sól. Całość zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Garnek przykryć, ogień zmniejszyć do minimum. Gotować 10 minut, zgasić ogień. Odstawić garnek w ciepłe miejsce na kolejne 10 minut.
  • 2. W międzyczasie odsączyć groszek. Szalotki pokroić w cienkie piórka i usmażyć na chrupko z oleju. Ryż wymieszać z groszkiem i połową szalotki. Podzielić na porcje. Wierzch każdej porcji posypać resztą szalotki i ostrą papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować