Ciasto:
1 szkl. miodu
0,25 szkl cukru
3 szkl mąki
¾ szkl oleju
1 szkl mocnego naparu z kawy + pozostałe fusy
4 jajka
3 łyżeczki sody
Gotowa przyprawa do piernika lub ulubione aromaty piernikowe
Masa serowa:
0,5 kg sera mielonego (może być z wiaderka)
0,5 kostki masła lub margaryny
Jajko
Budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,3 szkl mleka
0,3 szkl cukru
Rodzynki/skórka pomarańczowa
Aromat migdałowy lub cukier waniliowy
Powidła śliwkowe/dżem lub marmolada
Polewa:
200 ml śmietany 30%
100g gorzkiej czekolady
Aromatyczny piernik z serem gotowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie piernika:
Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Do utartej masy dodawać stopniowo miód, olej i gorącą kawę z fusami. Wsypywać powoli mąkę z sodą i przyprawami. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem. Piec ok. 45 minut w 180stC. najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Zimny przekroić na 2 części.
2.Przygotowanie masy serowej:
Budyń i mąkę wymieszać w mleku. Masło, cukier, ser i jajko zagotować. Do gotującego się roztworu wlać mleko z budyniem i mąką, dodać rodzynki/skórkę oraz aromat. Chwilkę pogotować.
3.Przygotowanie polewy:
Czekoladę połamać wrzucić do podgrzewającej się na kuchence śmietanki. Cały czas mieszjąc rozpuścić czekoladę. Gorącą polewą polać placek. Dowolnie udekorować.
4.Przełożenie:
1 część ciasta – powidła – gorący ser – gdy ser ostygnie rozsmarować powidła - 2 część ciasta – polewa
Komentarze