Aromatyczny piernik z serem gotowanym

4.5 (143 ocen)

Przepyszne połączenie piernika z serkiem

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. miodu
    0,25 szkl cukru
    3 szkl mąki
    ¾ szkl oleju
    1 szkl mocnego naparu z kawy + pozostałe fusy
    4 jajka
    3 łyżeczki sody
    Gotowa przyprawa do piernika lub ulubione aromaty piernikowe

    Masa serowa:
    0,5 kg sera mielonego (może być z wiaderka)
    0,5 kostki masła lub margaryny
    Jajko
    Budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,3 szkl mleka
    0,3 szkl cukru
    Rodzynki/skórka pomarańczowa
    Aromat migdałowy lub cukier waniliowy
    Powidła śliwkowe/dżem lub marmolada

    Polewa:
    200 ml śmietany 30%
    100g gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Aromatyczny piernik z serem gotowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie piernika:
    Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Do utartej masy dodawać stopniowo miód, olej i gorącą kawę z fusami. Wsypywać powoli mąkę z sodą i przyprawami. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem. Piec ok. 45 minut w 180stC. najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Przygotowanie masy serowej:
    Budyń i mąkę wymieszać w mleku. Masło, cukier, ser i jajko zagotować. Do gotującego się roztworu wlać mleko z budyniem i mąką, dodać rodzynki/skórkę oraz aromat. Chwilkę pogotować.
  • 3. Przygotowanie polewy:
    Czekoladę połamać wrzucić do podgrzewającej się na kuchence śmietanki. Cały czas mieszjąc rozpuścić czekoladę. Gorącą polewą polać placek. Dowolnie udekorować.
  • 4. Przełożenie:
    1 część ciasta – powidła – gorący ser – gdy ser ostygnie rozsmarować powidła - 2 część ciasta – polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować