Niesamowicie prosty sposób na przygotowanie kurczaka.Aromatyczne,soczyste i rozpływające się w ustach filety,otulone bekonem i pachnące ziołami.A cały smak zamyka "kieliszek" wina.
Składniki:
3 małe filety z kurczaka
6 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego
przyprawa do steków
1/2 szklanki wina białego
1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
2 ząbki czosnku
świeży koperek,tymianek lub szałwia
krem balsamiczny
oliwa
sól
Aromatyczny kurczak otulony boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy i kroimy na pół.Moje były na prawdę małe,więc wystarczyło przekroić je na 2 części.Filety oprószamy tymiankiem,solą i przyprawą do steków.Odstawiamy na godzinę do lodówki.Każdy kawałek kurczaka owijamy plasterkiem boczku.Do środka pod boczek wsuwamy gałązkę tymianku,koperku lub szałwii.
2.Na patelni rozgrzewamy tyle oliwy,aby przykryła dno patelni.Smażymy filety z każdej strony,aż się zrumienią.Wlewamy wino,potrząsamy patelnią i dodajemy pokrojony w plasterki czosnek.Gotujemy chwilę,aż wino odparuje.W międzyczasie przewracamy filety na drugą stronę.Kiedy czosnek zacznie się rumienić oznacza to,że wino odparowało i nasze danie jest gotowe.Podajemy z ziemniakami lub ryżem.Świetnie komponuje się z kremem balsamicznym.
Komentarze