Drób można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Oto prosty przepis na duszonego fileta z indyka. Tak przygotowane mięso jest soczyste i bardzo smaczne, a co najważniejsze wykonanie potrawy nie jest czasochłonne.
Składniki:
filet z indyka 1-1,20 kg
przyprawa do mięs
1/5 margaryna (około 50 g)
cebula
sos:
2 łyżki mąki
kostka mięsna
sól i pieprz do smaku
przyprawa kucharek
Aromatyczny duszony filet z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy go z obu stron, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Gdy filet będzie przyrumieniony z obu stron, posypujemy go przyprawą do drobiu i delikatnie podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem. Gdy część wody wyparuje, przewracamy go na drugą stronę, posypujemy przyprawą i nadal dusimy, uzupełniając od czasu do czasu wodą. Gdy filet będzie miękki, wyciągamy go, kroimy w plastry grubości około 1 cm, a z powstałego wywaru robimy sos.
2.Sos: powstały wywar doprawiamy przyprawami, dodajemy kostkę mięsną i zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozmieszanymi w szklance wody. Do gotującego się wywaru wlewamy rozmieszaną mąkę i doprowadzamy do wrzenia, gotując jeszcze 3-5 minut.
Podajemy z ziemniakami z wody i dowolną surówką. Filet dobrze komponuje się z gotowaną, kiszoną, zasmażaną kapustą.
Komentarze