Efekt przerósł moje oczekiwania, bo smakowały nawet tym, którzy nie lubią śledzi. A wszystko to dzięki "opakowaniu" ich w pyszne dodatki pachnące cebulką, miodem i cynamonem.
30 min
Składniki:
• 4 filety śledziowe 250 g - u mnie Lisnera w oleju
• 3/4 szklanki śliwek suszonych
• 1 cebula
• 2 łyżki miodu
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/4 szklanki oleju
• 2 łyżki octu
• sól, pieprz do smaku
• kilka orzechów włoskich do posypania
Aromatyczne śledzie z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Cebulę obrać i pokoić w cienkie półplasterki.
• Olej rozgrzać, wrzucić cebulę i chwilę poddusić, aż zmięknie.
• Dodać miód i śliwki suszone pokrojone w paski, chwilę poddusić.
• Przyprawić cynamonem, ewentualnie solą i pieprzem. Uważać z solą, bo śledzie są już słone.
• Na koniec dodać ocet i pokrojone w paski filety śledziowe.
• Ostrożnie przemieszać, wyłożyć do salaterki i odstawić na kilka godzin, aż wystygnie i przegryzą się smaki.
• Po wierzchu posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Komentarze