Aromatyczne pulpeciki na azjatycką nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa mielonego dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz cayenne (najlepiej świeżą papryczkę chilli drobno posiekaną), paprykę słodką, cynamon, bazylię i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem, zagniatamy mięso, formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące ziemniaczanej.
Na patelni (najlepszy do tego jest wok) rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki. Gotowe wykładamy na talerz.
2.Na tym samym woku (jeżeli mało oleju, to dodajemy 1-2 łyżki masła) podsmażamy pokrojone w słupki marchew i pietruszkę, po chwili dodajemy do nich por (też pokrojony w słupki), w szybkiej wersji obiadu warzywa można pominąć (dać jedynie cebulkę), ewentualnie można użyć gotowej mieszanki warzyw na patelnię po chińsku.
Dodajemy pomidory (swoje zblenderowałam) i mleczko kokosowe, następnie sos sojowy, pulpety, doprawiamy imbirem, kolendrą, solą, pieprzem, paprykami. Gotujemy na małym ogniu parę minut do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu.
W międzyczasie gotujemy ryż.
Smacznego!
Porady
W sezonie zamiast przypraw ostrej papryki czy cayenne używamy świeżych papryczek chilli.
Komentarze