Aromatyczne pomidorowo-miodowe skrzydełka drobiowe z pieczonymi ziemniakami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy , odcinamy końcówki i układamy w naczyniu do zapiekania. W miseczce mieszamy koncentrat, miód
i resztę przypraw - do kurczaka, vegetę, czosnek, imbir, curry i wodę. Marynatą smarujemy skrzydełka z obu stron i chowamy do lodówki na kilka godzin a nawet jak to mozliwe , na cała noc.
Następnie udka pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, po upływie tego czasu odkrywamy pokrywę, temperaturę zmniejszamy do 180 -170 stopni i jesli jest taka potrzeba , podlewamy minimalnie olejem i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Ziemniaki obieramy , kroimy w plasterki , obtaczamy w przyprawach , i 30 minut przed zakończeniem pieczenia ,( czyli w połowie pieczenia) wkładamy do naczynia w którym pieczemy skrzydełka. Cebule równiez obieramy, kroimy i dodajemy wraz z ziemniakami do mięsa. Pod koniec pieczenia można przemieszac składniki.
. Smacznego.
Porady
zamiast koncentratu pomidorowego mozemy uzyc sosu pomidorowego np . do spaghetti.
Komentarze