Aromatyczne kurki z patelni z ziołami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

najlepszy dodatek to pomidory concasse i ser pleśniowy

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kurki: 600 gramów
    - cebula (pokrojona w kostkę): 1 sztuka
    - czosnek (posiekany): 3 ząbki
    - oliwa: 3 łyżki
    - koper (gałązki): 4 sztuki
    - pomidor (bez skóry): 2 sztuki
    - tymianek (gałązki): 4 sztuki
    - ser pleśniowy: 80 gramów
    - Sól, cukier, pieprz czarny mielony do smaku: 1 szczypta
    - kolorowe sałaty (mix): 1 opakowanie
    - masło ziołowe: 50 gramów
    - białe wino: 50 mililitrów

Aromatyczne kurki z patelni z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć.
  • 2. Grzyby podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać cebulę i czosnek, podlać białym winem i smażyć 3 minuty.
  • 3. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej usunąć z nich miąższ), masło ziołowe, posiekany koper i świeży tymianek. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  • 4. Tak przygotowane kurki ułożyć na kolorowych sałatach i posypać pokrojonym w kostkę serem pleśniowym.

Komentarze

Podobne przepisy