Apfelstrudel (strudel z jabłkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.połączyć mąkę, sól, dwie łyżki oleju i dodać ciepłą wodę – zagnieść ciasto, aż będzie jedwabiste i delikatne. Uformować kulę i odstawić na 30 minut pod przykryciem.
Ciasto rozwałkować na ściereczce pokrytej mąką. Położyć dłonie pod ciasto i za pomocą kciuków i dłoni, delikatnie rozpocząć rozciąganie ciasta. Odciąć grube krawędzie.
2.Zarumienić bułkę tartą na patelni z masłem do uzyskania złotego koloru. Rozprowadzić bułkę tartą z masłem na rozciągniętym cieście. Obrać i pozbyć gniazd jabłek, pokroić na cienkie plasterki lub utrzec. Rozciągnięte ciasto posypać cukrem i odrobiną mielonych goździków oraz cynamonem. Wedle uznania można także dodać rodzynki czy utarte orzechy włoskie. Następnie dodać do masy jabłka i za pomocą ściereczki zawinąć strudel. Umieścić na blasze, posmarować klarowanym masłem i piec w temperaturze 180 stopni aż do uzyskania złotego koloru (u mnie ok 55 min)
Komentarze