Anticuchos czyli szaszłyki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać 7 pierwszych składników i marynować mięso przez 3 godziny. Wyjąć mięso z marynaty i nadziać na szpadki. Grillować smarując wcześniej przygotowaną mieszanką: papryki, soli, pieprzu, kurkumy i natki. Podawać z sosem z pieczonej żółtej papryki.
2.Peruwiański sos z pieczonej żółtej papryki:
SKŁADNIKI: 1 duża żółta papryka o wadze ok. 25 dag, 1/4 szklanki posiekanej cebuli dymki, 2 łyżki białego octu winnego, 1 łyżka wody, 1 łyżka oleju, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej Aji Amarillo lub ostrej papryki, pół łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 roztarty ząbek czosnku.
SPOSÓB WYKONANIA: Z papryki usunąć gniazda nasienne. Upiec, obrać ze skórki i zmiksować z resztą składników.
Komentarze