Andruty z masą jogurtowo galaretkową

4.5 (142 ocen)

Takie wafle to bardzo prosty, łatwy i tani deser. Gotowy andrut łatwo się kroi. Świetny dla dzieci, można go przygotować na dziecięce przyjęcie. Warstwy możemy zrobić w dowolnych kolorach, wystarczy tylko zamienić smaki galaretek.

Składniki:

  • 3 duże wafle,
    1 galaretka owoce leśne,
    1 galaretka niebieska,
    250 g serka mascarpone,
    400 g jogurtu naturalnego,
    200 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek,
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Andruty z masą jogurtowo galaretkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wafle kroimy na pół tak aby było 6 równych prostokątów.
    Serek miksujemy z jogurtem na gładką masę i rozdzielamy na 2 równe części.
    Masa różowa:
    Galaretkę owoce leśne rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy.
    Gdy galaretka nam przestygnie miksujemy z połową masy serowo jogurtowej na gładko. Odstawiamy aby lekko nam stężała, by nie spłynęły z wafla i za bardzo go nie namoczyły.
    Masa niebieska:
    Galaretkę niebieską rozpuszczamy w pozostałych 100 ml gorącej wody, studzimy.
    Gdy galaretka nam przestygnie postępujemy jak wcześniej, miksujemy z resztą masy serowo jogurtowej na gładko. Odstawiamy aby lekko nam stężała, by nie spłynęły z wafla i za bardzo go nie namoczyły.
    Jeden prostokąt wafla umieszczamy na folii aluminiowej, zostawiając z każdej strony spory margines, po bokach najlepiej czymś obłożyć, wtedy masy nie będą wypływały na boki.
    Kiedy masy zaczną tężeć, wylewamy na wafle i układamy jeden na drugim. Na ostatnią warstwę zakładamy boki z folii i całość lekko obciążamy. Odstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować