Takie wafle to bardzo prosty, łatwy i tani deser. Gotowy andrut łatwo się kroi. Świetny dla dzieci, można go przygotować na dziecięce przyjęcie. Warstwy możemy zrobić w dowolnych kolorach, wystarczy tylko zamienić smaki galaretek.
Składniki:
3 duże wafle,
1 galaretka owoce leśne,
1 galaretka niebieska,
250 g serka mascarpone,
400 g jogurtu naturalnego,
200 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek,
Andruty z masą jogurtowo galaretkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wafle kroimy na pół tak aby było 6 równych prostokątów.
Serek miksujemy z jogurtem na gładką masę i rozdzielamy na 2 równe części.
Masa różowa:
Galaretkę owoce leśne rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy.
Gdy galaretka nam przestygnie miksujemy z połową masy serowo jogurtowej na gładko. Odstawiamy aby lekko nam stężała, by nie spłynęły z wafla i za bardzo go nie namoczyły.
Masa niebieska:
Galaretkę niebieską rozpuszczamy w pozostałych 100 ml gorącej wody, studzimy.
Gdy galaretka nam przestygnie postępujemy jak wcześniej, miksujemy z resztą masy serowo jogurtowej na gładko. Odstawiamy aby lekko nam stężała, by nie spłynęły z wafla i za bardzo go nie namoczyły.
Jeden prostokąt wafla umieszczamy na folii aluminiowej, zostawiając z każdej strony spory margines, po bokach najlepiej czymś obłożyć, wtedy masy nie będą wypływały na boki.
Kiedy masy zaczną tężeć, wylewamy na wafle i układamy jeden na drugim. Na ostatnią warstwę zakładamy boki z folii i całość lekko obciążamy. Odstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. Smacznego!
Komentarze