Ciasto Ananasowiec z czekoladą i kokosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Delikatne ciasto o rajskim smaku

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    Masło-125 gramów plus łyżka
    Mąka pszenna- 300 gramów
    5 jajek

    Śmietana 18 %-mały kubeczek
    Cukier - 4 łyżki
    Ananas-puszka
    Czekolada min. 60% kakao-tabliczka
    Mleko-2 łyżki
    Wiórki kokosowe-5 łyżek
    Proszek do pieczenia-1,5 łyżeczki
    Ekstrakt z wanilii-parę kropel
    Masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ananasowiec z czekoladą i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki kokosowe prażę na suche patelni przez minutę. Ananasy kroję w kostkę-trzy plastry zostawiam na wierzch.
  • 2. Masło ucieram z cukrem na jasny krem, następnie pojedynczo wbijam jajka i ubijamy aż wszystko się połączy.Do masy maślano-jajecznej dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii. Teraz czas na dodatek śmietany, i syropu ananasowego-wlewam go tyle ile zmieści się w kubeczku po śmietanie. Dokładnie mieszam całość. Jako ostatnie dodaję wiórki i kawałki ananasa. Ciasto wylewam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, piekę je przez mniej więcej 45 - 50 minut w 175 stopniach. Zostawiam do przestudzenia.
  • 3. Teraz czas na polewę. W rondelku roztapiam czekoladę, dodaję mleko i masło-mieszam i ciepłą czekoladą polewam ciasto. Na wierzchu układam pozostałe plastry ananasa przekrojone na pół.

Porady

Ciasto najlepsze jest drugiego dnia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować