Ciasto ananasowiec z czekoladą i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiórki kokosowe prażę na suche patelni przez minutę. Ananasy kroję w kostkę-trzy plastry zostawiam na wierzch.
2.Masło ucieram z cukrem na jasny krem, następnie pojedynczo wbijam jajka i ubijamy aż wszystko się połączy.Do masy maślano-jajecznej dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii. Teraz czas na dodatek śmietany, i syropu ananasowego-wlewam go tyle ile zmieści się w kubeczku po śmietanie. Dokładnie mieszam całość. Jako ostatnie dodaję wiórki i kawałki ananasa. Ciasto wylewam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, piekę je przez mniej więcej 45 - 50 minut w 175 stopniach. Zostawiam do przestudzenia.
3.Teraz czas na polewę. W rondelku roztapiam czekoladę, dodaję mleko i masło-mieszam i ciepłą czekoladą polewam ciasto. Na wierzchu układam pozostałe plastry ananasa przekrojone na pół.
Komentarze