Ananasowiec z bezą i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty i nasączamy likierem rozrobionym z wodą.
2.Beza kokosowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, dodajemy proszek i wiórki, mieszając delikatnie łyżką. Pieczemy na złoty kolor ok. 20 min.
3.Krem ananasowy:
Ananasy odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Na soku (1 szkl. – jeśli będzie za mało dolewamy wodę) gotujemy budyń. Ucieramy masło z cukrem i masą krówkową, dodajemy żółtka, następnie ostudzony budyń- dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i mieszamy łyżką.
4.Polewa:
Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie.
Komentarze