Amur w sosie śmietanowo-pistacjowym

4.5 (171 ocen)

Mięso Amura jest bardzo soczyste i delikatnie tłuste , smakiem przypomina tradycyjnego Karpia. Sos śmietanowo-pistacjowy nadaje rybie oryginalności.Pistacje podczas pieczenia lekko miękną , oddają swój smak,aromat i kolor śmietanie.

Składniki:

  • (Na dwie porcję)
    Dwa dzwonka świeżego Amura (każdy po ok. 150g)
    sól , pieprz
    Sos śmietanowo-pistacjowy:
    200ml śmietanki 30%
    20g. pistacjii bez skorupek
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Amur w sosie śmietanowo-pistacjowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Amur w przyprawach 1. Rybę umyć , osuszyć , oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
  • Amur w sosie śmietanowo-pistacjowym przed pieczeniem 2. Sos: Pistacje umieścić w woreczku foliowym , potraktować je parokrotnie tłuczkiem do mięsa , przesypać je do miski.
    Wlać śmietanę dodać sok z cytryny oraz pieprz , wymieszać.
    Sosem zalać rybę.
    Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    W między czasie podlewać rybę sosem.
  • 3. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować