Warstwowy placek z bakaliami

5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 10 osób

Smak ciasta rewelacyjny, jeśli lubimy nasączone alkoholem bakalie!!!!!!! Szczególnie smaczne są migdały. To jedno z tych ciast przy których nie zwracamy uwagi na przybywające kalorie:).

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Biszkopt orzechowy:
    - 4 jajka,
    - 4 łyżki cukru,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 15 dag mielonych włoskich orzechów,
    - 1 łyżka bułki tartej,
    - 1 łyżka maki krupczatki
    Masa bakaliowa mocno alkoholowa:
    • 2 kostki masła (po 200 gram),
    • ok 350 - 400 gram masy kajmakowej (ilość według uznania, w zależności jak bardzo chcemy uzyskać słodką masę),
    • 450 gram różnych bakalii (według uznania):
    u mnie 150 gram płatków migdałowych,
    150 gram moreli suszonych,
    100 gram śliwki kalifornijskiej suszonej,
    50 gram rodzynek
    • 1 szklanka alkoholu (u mnie spirytus) , polecam także rum.
    Beza kokosowa:
    - 5 białek,
    - 15 dag cukru,
    - 10 dag kokosu,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 1 szczypta proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Warstwowy placek z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczone ciasta 1. BISZKOPT:
    Żółtka oddzielamy od białek. W osobnej misce, talerzu mieszamy ze sobą orzechy, proszek do pieczenia, mąkę oraz bułkę tartą. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier, a następnie stopniowo żółtka. Do puszystej masy wsypujemy wymieszane sypkie składniki. Całość delikatnie mieszamy (na najniższych obrotach miksera lub łyżką). Ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy około 20 min w 180°C .
    Po upieczeniu biszkopt studzimy.
  • namoczone bakalie 2. MASA:
    Bakalie przekładamy do litrowego słoika, zalewamy alkoholem, dokładnie zakręcamy i odstawiamy na 1 dzień.
  • dodanie kajmaku 3. Gotowe odcedzamy, ale w większości alkohol zostanie wchłonięty przez owoce. Morele i śliwki kroimy na mniejsze części.
    Masło ucieramy. Do puszystego dokładamy masę kajmakową.
  • dodanie bakalii 4. Całość mieszamy do połączenia składników.

    Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto orzechowe. Pozostały alkohol można wykorzystać do przygotowania ponczu, jeśli chcemy dodatkowo nasączyć biszkopt (nie jest to jednak konieczne) lub dodać do masy.
  • przekładanie 5. BEZA:
    Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki: kokos, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Bezę wykładamy na blaszkę i pieczmy około 20 minut. Pierwsze 10 minut pieczemy w 190°C, a później zmniejszamy temperaturę do około 160°C.
    Upieczone i ostudzone ciasto wykładamy na masę bakaliową.

    Całość dekorujemy dowolnie. Ja polałam ciasto polewą czekoladową.

Porady

Ciasto polecam kroić rozgrzanym nożem. Czyli wystarczy wcześniej zanurzyć go w gorącej wodzie i wytrzeć. Wówczas wychodzą ładne, równe kostki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować