Ajwar

4.49 (156 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Ajwar to pasta warzywna z papryki, bakłażanów z dodatkiem pomidorów.Wywodzi się z kuchni serbskiej i jest popularna na Bałkanach. Oryginalny ajwar powinien być zrobiony z pieczonej papryki. Jest rewelacyjny na kanapki, jako dip do grilla.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 bakłażany
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 kg papryki czerwonej
    100 dkg cebuli
    8 ząbków czosnku
    1 papryczkę chili
    2 łyżeczki czubrycy czerwonej
    8 łyżek oleju
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki papryki wędzonej płaskie
    1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
    2 łyżki octu winnego
    2 płaskie łyżki cukru ( do smaku )
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty

Ajwar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa pieczone 1. Paprykę z bakłażanami umyłam i ułożyłam na blaszce dużej razem z czosnkiem. Piekłam około półtorej godziny temp 180-190 stopni do momentu aż skórka zacznie robić się czarna i bakłażany miękkie.
  • bakłażan upieczony i obrany ze skóry 2. Po wyjęciu przekładam paprykę i bakłażany w worki foliowe i zawiązuję, zostawiam do przestygnięcia. Następnie bakłażany obieram ze skórki i kroję.
  • papryka bakłażan pokrojony 3. Paprykę także obieram i pozbawiam nasion. Kawałki bakłażana i papryki oraz czosnek obrany miksuję blenderem.
  • koncentrat pomidorowy przesmażony 4. Na patelni na oleju przesmażam cebulę, dodaję paprykę wędzoną, mieszam i dodaję koncentrat pomidorowy, pokrojoną papryczkę chili drobno. Jeszcze chwilę przesmażam. Dodaję zmiksowane warzywa, doprawiam solą, pieprzem, czubrycą, cukrem dolewam ocet winny. Sos gotuję około 20 minut aż zrobi się gęsty. Przekładam do małych słoiczków. Pasteryzuję 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować