Tort ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić i dookoła obwodu biszkoptu ułożyć rurki o różnej wysokości.
2.Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto. Nasączyć biszkopt.
3.Masa ajerkoniakowi:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać ajerkoniak, śmietanę ubitą na sztywno oraz żelatynę (namoczoną w połowie zimnej wody, a następnie rozrobioną w reszcie gorącej wody). Całość dokładnie wymieszać szpatułką tak aby się nie zwarzyło. Masę wylać na biszkopt
z rurkami i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
4.Żelka ajerkoniakowa:
Żelatynę zalać połową zimnej wody, aby napęczniała. Następnie zalać resztą podgrzanej wody i dokładnie wymieszać. Żelatynę lekko wystudzić i dodać ajerkoniak, całość dokładnie wymieszać i wylać na masę ajerkoniakową. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
5.Dekoracja:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciasto udekorować bitą śmietaną i perełkami cukrowymi.
Komentarze