Adżapsandal

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bakłażany są wszechobecne w gruzińskiej kuchni. Adżapsandal to potrawa, która powinna być przygotowana w garnku lub na patelni o grubym dnie, aby potrawa smażono-duszona "dojrzewała" na małym ogniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
    500 g pomidorów malinowych
    400 g ziemniaków
    300 g cebuli
    150 g oleju
    po kilka gałązek zieleniny :
    bazylii, natki pietruszki, kolendry
    4 ząbki czosnku
    6 czerwonych papryk
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Adżapsandal - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany po umyciu pokroiłem w pół talarki grubości pół cm, posoliłem i odstawiłem na około godzinę, potem odcisnąłem z nich płyn. Cebulę pokrojoną w krążki podsmażyłem na oliwie w garnku o grubym dnie. Na cebuli ułożyłem pokrojoną w paski paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Poddusiłem. Następnie dodałem bakłażany. Dusiłem do miękkości warzyw. Na koniec dodałem pokrojone i obrane ze skórki pomidory, drobno posiekaną zieleninę i czosnek. Doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem jeszcze ok. 15 minut na bardzo małym ogniu. Gotowe adżapsandali odstawiłem na godzinę pod przykryciem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować