żywiecki chleb z ziemniakami

4.49 (174 ocen)

  • 2 godz.

Popularny był on w dawnych czasach w moim regionie- na Żywiecczyźnie. Wtedy dodatek ziemniaków do chleba był częsty, zaoszczędzano w ten sposób mąkę. A chleb też na tym korzystał bo dzięki ziemniakom miał wilgotny miąższ i był dłużej świeży.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na duży bochenek:

    450 g mąki pszennej
    150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    300 g gotowanych ziemniaków
    40 g drożdży
    200 ml ciepłej wody
    1 jajko
    łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    łyżeczka kminku
    łyżeczka czarnuszki
    4 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Żywiecki chleb z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiać. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i wlać do mąki. Dodać pozostałe składniki (oprócz oleju) i wyrabiać ciasto. Na końcu wlać olej. Kiedy ciasto będzie wyrobione, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek, oprószyć odrobiną mąki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Odczekać jeszcze pół godziny a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut, następnie zmniejszyć grzanie do 180*C i piec jeszcze około 20 minut. Chleb będzie upieczony kiedy skórka od spodu będzie twarda.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka Drożdże Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować