Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Smażymy naleśniki: ubijamy 1 jajko z 1/4 łyżeczki soli, dodajemy 1,5 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej, pół szklanki wody gazowanej i szklankę mleka wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką, a następnie smażymy (bardziej rumiano niż z mąki pszennej) na gorącym oleju z każdej strony, podczas obracania na drugą stronę trzeba to robić ostrożnie podrzucając je, gdyż ciasto ma delikatną strukturę i może sie porwać (przy próbie odwracania łopatką ciasto sie rwało). Z tego przepisu wychodzi 10 naleśników.
2.Farsz: kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju, dodajemy miąższ z pomidorów, 3 łyżki kukurydzy, 4 łyżki fasoli czerwonej, wlewamy 250 ml zimnej wody, wsypujemy całe opakowanie fixu Kurczak po meksykańsku, oraz pokruszoną kostkę smażona cebulka,dusimy całość na małym ogniu 10 minut.
3.Gotowe naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulony, dekorujemy natką pietruszki
Komentarze