Żytnie gofry - idealne

4.46 (190 ocen)

  • 20 min

Nie wiem czy to kwestia przepisu (inspirowałam się przepisem ze strony Kwestia Smaku), czy tego, że użyłam makę żytnia zamiast pszennej. Może jedno i drugie? Nieważne. Ważne jest to, że to sa najpyszniejsze gofry jakie kiedykolwiek jadłam. Chrupiace z wierzchu, w środku mięciutkie. Pycha.

  • 20 min

Składniki:

  • 1.5 szklanki maki żytniej typ 500/720
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    łyżka ksylitolu
    kropla olejku waniliowego
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1.5 szklanki mleka

    dodatkowo: ulubione dodatki do położenia na gotowych gofrze, np. dżem, bita śmietana, owoce, cukier puder, syrop klonowy (widoczny na zdjęciu)
Wystaw ocenę:

4.46 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Żytnie gofry - idealne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić na sztywna pianę ze szczypta cukru. Żółtka odłożyć na później.
  • 2. Suche składniki wymieszać w misce. Dodać do nich olej, mleko, żółtka, olejek. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżka.
  • 3. Gotowe ciasto nakładać partiami na gofrownicę. Wyrównać wierzch, tak aby pokryta została cała powierzchnia, na której będa się piec gofry. Gofry pieczemy do momentu, aż będa złote (patrz "Rady"). Uważajcie, aby nie przesadzić z ilościa ciasta, ponieważ gdy będzie go zbyt dużo, to może po prostu w czasie pieczenia wypłynać.
  • 4. Upieczone gofry podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Czas pieczenia jest indywidualny dla danej gofrownicy. Ja piekłam gofry po ok. 6 minut, aby były podpieczone. Kwestia Smaku proponuje 3-3.5 minuty, tak więc musicie dobrać czas pieczenia odpowiedni dla własnego sprzętu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj również przepis na gofry wytrawne!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować