Żurek na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka zalać wodą i gotować na małym ogniu. Jarzyny obrać dodać do gotujących się żeberek (oprócz ziemniaków) . Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości. gdy mięso i jarzyny są miękkie należy wywar przecedzić. Ziemniaki pokroić w kosteczkę i dodać do wywaru gotować aż będą miękkie. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, mięso oddzielić od kości, pokroić w mniejsze kawałki, dodać do zupy. Wlać zakwas na żur, zagotować, dodać pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Doprawić do smaku, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni dodając obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do żuru. Gotować ok 5 min. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego!
Komentarze