Żurek na zakwasie

4.99 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Żurek na naturalnym zakwasie jest smaczny i aromatyczny, w moim domu podaje się go z białą kiełbaską, jajkiem i ziemniakami. Możemy go padać na świąteczne śniadanie Wielkanocne.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 6 surowych białych kiełbasek

    1 cebula

    2 szklanki zakwasu na żurek

    3 łyżki chrzanu tartego

    1 szklanka śmietany 18 %

    3-4 łyżki mąki pszennej

    3 listki laurowe

    4 ziela angielskie

    6 ziaren pieprzu ziarnistego

    sól, pieprz

    2-3 łyżki majeranku

    przyprawa maggi w płynie

    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.99 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większego garnka przekładamy białą kiełbasę, obrana cebulę, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe, zalewamy 3 litrami zimnej wody i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę. Kiełbasę wyjmujemy, przekładamy na talerz, do żurku wlewamy zakwas, gotujemy prze kilka minut, dodajemy mąkę rozmieszana w niewielkiej ilości zimnej wody, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilości gorącego żurku. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do zupy razem z chrzanem, doprawiamy do smaku, dodajemy majeranek roztarty w dłoni.

Porady

Żurek podajemy z białą kiełbaską i jajkiem. Najlepiej smakuje z domowym zakwasem: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zurek-94

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować