Zupa krem gotowana na całych szparagach, łącznie z końcówkami. Zazwyczaj odcinane i wyrzucane, ale niesłusznie. Całą zupę przelałam przez sitko, więc nie było łykowatych części. Zupę podałam z jajkiem w koszulce i grzankami.
Składniki:
1 udko z kurczaka
2 l wody
250g szparagów zielonych
2 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 garść lubczyku
sól
pieprz czarny mielony
jajka
grzanki
Zupa z zielonych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udko włożyć do garnka z zimną woda. Gotować na małym ogniu, zbierając szumy.
2.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z posiekanym czosnkiem. Dodać do gotującego się mięsa. Ziemniaki i szparagi pokroić. Główki szparagów odłożyć, a resztę wrzucić do zupy. Dodać liście lubczyku. Gotować, aż wszystko zmięknie. Przyprawić. 5min przed końcem dodać odłożone szparagi.
3.Wyjąć z zupy mięso, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem. Można odłożyć parę szparagów do dekoracji. Mięso pokroić i wrzucić do zupy.
4.JAJKO W KOSZULCE:
Osoloną wodę z niewielką ilością octu (1 łyżeczka) zagotować. Jajko wbić do miseczki, zrobić wir w wodzie i wlać jajko w środek. Gotować 3min. Środek po takim czasie powinien się ściąć. Podać do zupy ze szparagami.
Komentarze