Zupa z rzeżuchy

0 (0 ocen)

Rzeżucha w okresie świątecznym jest u mnie popularną zieleniną. Doskonale nadaję się na dekorację potraw, a przy tym zaostrza ich smak. Tym razem przyrządziłam z niej zupę. Wyszła pyszna, a do tego zdrowa i wartościowa.

Składniki:

  • Składniki:
    - 1,5 litra bulionu drobiowego,
    - 1 szklanka ściętej rzeżuchy,
    - 6 ziemniaków,
    - 2 łyżki śmietany,
    - Sól, pieprz do smaku,
    - 2 jajka,
    - Około 5-6 plasterków wędliny,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z rzeżuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dokładamy rzeżuchę. Całość miksujemy. Ponownie zagotowujemy, zabielamy i doprawiamy do smaku.
    Między czasie jajka gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wędlinę kroimy w paski.
    Gotową zupę rozlewamy na talerze. Podajemy z pokrojonym jajkiem i szynką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rzeżucha

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować