Zupa wyjątkowa - nie gotowana na kuchence, robiona w pierniku! Zapraszam! ;)
2 godz.
Składniki:
1 kg surowego, chudego boczku z kością
1 l rosołu drobiowego
100 g kaszy jaglanej
2 marchewki
1,5 kg papryki czerwonej
2 papryczki chilli
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany
2 łyżki miodu
sól i pieprz do smaku
200 g sera
Zupa z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z boczku ostrożnie wycinamy kości i odkładamy, odcinamy skórę, resztę mięsa kroimy w kostkę.
Partiami smażymy na złoty kolor, na dużym ogniu (nie przejmujcie się, jak się lekko przypali, będzie jeszcze lepszy smak ;)).
Do garnka (który można włożyć do piekarnika, ewentualnie głębokie naczynie ceramiczne) wkładamy mięso, kości, zalewamy bulionem, dodajemy czosnek, pokrojone papryczki, miód.
Na blaszce wykładamy papryki oraz obrane marchewki. Jak nam zostanie dużo miejsca można dodatkowo upiec buraki i zrobić pyszną pastę na kolacje. ;)
Na górę wstawiamy blaszkę z warzywami, 190 stopni, grzanie z góry, pieczemy aż papryka się przypali.
Paprykę wrzucamy do czystej reklamówki foliowej, zawiązujemy i zostawiamy na dziesięć minut. Następnie ściągamy skórę, usuwamy nasiona i miksujemy razem z marchewką.
Na patelni, na której smażyliśmy mięso podsmażamy posiekaną cebulę.
Sos paprykowy wraz z cebulą dodajemy ostrożnie do zupy, zaciągamy śmietaną i pieczemy przez półtorej godziny.
Dwadzieścia minut przed końcem pieczenia wsypujemy kaszę.
Komentarze