Jest to zupa,którą przygotowywałam w/g przepisu mej córki.Ma ciekawy smak i bardzo dobrze smakuje w połączeniu z plackami ziemniaczanymi lub naleśnikami na ostro.
Składniki:
1 kg. świeżych ogórków
3 l. wody
1/2 kg. ziemniaków
1 szt marchwi
1 szt pietruszki korzeń
1/2 szt małego selera
1 pęczek zielonego koperku
1 gł. duża czosnku
30 dkg. szynki gotowanej /może być drobiowa/
1 opak. sosu serowego Knorr
2 ogórki małosolne
3 łyżki chrzanu tartego w zalewie octowej
100 ml. słodkiej śmietany18%
2 łyżki masła
sól,pieprz do smaku
ZUPA Z ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW
1 kg. świeżych ogórków
3 l. wody
1/2 kg. ziemniaków
1 szt marchwi
1 szt pietruszki korzeń
1/2 szt małego selera
1 pęczek zielonego koperku
1 gł. duża czosnku
30 dkg. szynki gotowanej /może być drobiowa/
1 opak. sosu serowego Knorr
2 ogórki małosolne
3 łyżki chrzanu tartego w zalewie octowej
100 ml. słodkiej śmietany18%
2 łyżki masła
sól,pieprz do smaku
Zupa z świeżych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ogórki obrać ze skórki,usunąć gniazda nasienne i pokroić w " frytkę". Posolić i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
2.Ziemniaki i pozostałą włoszczyznę pokroić w kostkę i włożyć do garnka z wodą.Dodać kostkę rosołową i gotować na wolnym ogniu.
3.
Z zasolonych ogórków zlać wytworzoną wodę.Czosnek pokroić w zapałkę,cebulę w kostkę
4..Na patelni rozgrzać masło,włożyć ogórki,czosnek i cebulę,smażyć około 10 min.Całość dodać do zupy
5.
Szynkę i ogórki małosolne /pozbawione skórki i gniazd nasiennych/również pokroić w kostkę i dodać do zupy.
6.Przygotować w/g przepisu sos serowy i wlać do garnka.Całość gotować do miękkości warzyw.Dołożyć chrzan,śmietanę i drobno posiekany koperek,doprawić vegetą i pieprzem do smaku.
Porady
Podawać gorące z pieczywem lub plackami ziemniaczanymi.
Komentarze