Zupa z soczewicą, pieczarkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowuję bulion warzywny – pietruszkę, seler i marchewkę obieram, wkładam do garnka, zalewam 2 litrami wody, dodaję po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 2 listki laurowe. Wstawiam na mały ogień, kiedy bulion zacznie bulgotać (nie powinien mocno się gotować, tylko pyrkać) dodaję 1 płaską łyżkę soli i gotuję około 50-60 minut. Po ugotowaniu wyciągam wszystko z bulionu. Przestudzoną marchewkę kroję w kostkę. Cukinię kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam do bulionu opłukaną soczewicę, gotuję przez 20 minut. W tym czasie obieram cebulę i kroję w kostkę, a pieczarki w grubsze plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę, jak się zeszkli dodaję pieczarki, mocno oprószam solą i pieprzem, usmażone dodaję do zupy pod koniec gotowania soczewicy. W tym samym czasie dodaję również passatę pomidorową, cukinię, marchewkę i pół łyżeczki suszonej bazylii. Gotuję jeszcze 10-15 minut. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Komentarze