Zupa z leśnych grzybów

4.5 (187 ocen)

Pyszna zupa ze świeżych lub mrożonych grzybów.

Składniki:

  • 50-60 dag oczyszczonych grzybów leśnych mieszanych (podgrzybki, maślaki, kozaki, kurki)
    6 szklanek bulionu lub wywaru mięsnego
    ok. 20 dag włoszczyzny (może być mrożona)
    1/2 szklanki drobnego makaronu (np. małe muszelki)
    2/3 szklanki śmietanki 30%
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    posiekana zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby kroimy w paseczki, płuczemy, wrzucamy na osolony wrzątek. Kiedy ponownie się zagotują, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • 2. Bulion lub wywar mięsny zagotowujemy, wrzucamy włoszczyznę pokrojoną w słupki (por w półplasterki) i grzyby. Zagotowujemy i gotujemy 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  • 3. Wrzucamy makaron i gotujemy jeszcze 6-8 minut. Wlewamy śmietankę, jeśli trzeba solimy. Podajemy zupę posypaną posiekaną zieloną pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

Do zupy możemy użyć również grzybów mrożonych. Można ją ugotować również z jednego rodzaju grzybów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kozaki Maślak Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować