Zupa z kurek z kaszą kuskus

0 (0 ocen)

Prosta, ale pyszna zupa na rosole. Z kurkami i kaszą kuskus, przyprawiona odrobiną kurkumy. W sezonie najlepiej przygotować ją ze świeżych grzybów, poza sezonem można skorzystać z mrożonki.

Składniki:

  • 1 litr rosołu drobiowego
    300 g kurek
    1/2 szklanki kaszy kuskus
    1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
    natka pietruszki

Zupa z kurek z kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli dysponujemy świeżymi kurkami, czyścimy je, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Mrożone kurki również kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. Rosół zagotowujemy, wkładamy kurki, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut, następnie wsypujemy kuskus, dodajemy kurkumę, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
  • 3. Porcje zupy dekorujemy listkami zielonej pietruszki.

Porady

Do zupy można dodać kilka łyżek słodkiej śmietanki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy