na zupę:
- 2 kacze udka (lub inne części kaczki)
- 6 szklanek wody
- pęczek włoszczyzny (marchewka, seler, por, pietruszka)
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- pół czerwonej papryki
- pół szklanki czerwonej soczewicy (suchej)
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
na kluski:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
- odrobina wody
Zupa z kaczki z soczewicą i kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z wody, kaczki, włoszczyzny, liści laurowych i ziela angielskiego ugotować wywar. Jeśli będzie za tłusty, można tłuszcz zebrać łyżką. Do ugotowanego wywaru wsypać suchą soczewicę. Gotować ok. 15 min., od czasu do czasu mieszając. Z zupy wyłowić udka, obrać je z mięsa, które z powrotem wrzucić do garnka.
2.Kluki:
W misce widelcem wymieszać dokładnie jajka, mąkę, sól i wodę. Wody dać tyle, żeby kluski nie były zbyt zbite. Kluski kłaść na wrzącą zupę łyżką lub łyżeczką. Zamieszać, żeby nie przywarły do dna.
3.Równocześnie z kluskami do garnka wrzucić odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i natkę pietruszki. Gotować całość do miękkości papryki. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze