Zrobiłam taką zupę pierwszy raz i muszę przyznać, że jest doskonała.
Składniki:
1 mniejsza młoda dynia ok. 2 kg
3 marchewki
1 biała część pora
300 g boczku wędzonego na skwarki
natka pietruszki
sól, pieprz biały mielony, trochę maggi w płynie
1 łyżka masła + 2 łyżki oleju do przysmażenia
Zupa z dyni ze skwareczkami z wędzonego boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię umyć, oczyścić środek z pestek i pokroić w nieduże kawałki - ja dyni nie obierałam ze skórki, nie wiem jak w przypadku wielkich okazów.
2.Na rozgrzany olej z masłem wrzucić kawałki dyni, pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojonego pora. Poddusić przez 10 minut.
3.Mieszankę wrzucić do garnka i zalać wodą tak aby tylko przykryło.
Posolić, dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
Gotowe przetrzeć przez sito lub zblendować, dosmaczyć białym pieprzem i maggi.
Boczek pokroić w małą kostkę, usmażyć do ładnego zrumienienia, dodać do zupy same skwareczki bez tłuszczu.
Na talerzu posypać natką pietruszki.
Komentarze