zupa z grzybów leśnych z jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

Aromatyczna zupa grzybowa podana z jajkiem sadzonym.

Składniki:

  • 500g mieszanych grzybów leśnych (może być oczywiście więcej), ja miałam prawdziwki, podgrzybki, maślaki i kurki
    1,5 wody lub rosołu
    łyżka masła
    liść laurowy, ja miałam świeży
    kilka ziaren ziela angielskiego
    sól grzybowa
    pieprz, opcjonalnie pieprz ziołowy
    świeża pietruszka i lubczyk
    szklanka wiejskiej śmietany

    Na porcję zupy daję 1 - 2 jajka sadzone

Zupa z grzybów leśnych z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone grzyby chwilę podsmażamy na maśle. Zalewamy wywarem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Gotujemy 30 - 40 minut.
    Dolewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku ziołami oraz solą i pieprzem.
  • 2. Zupę podajemy z jajkiem sadzonym, ważne aby żółtko było płynne.

Porady

Przepis na sól grzybową: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sol-grzybowa Soli grzybowej używam do wzmocnienia smaku dań z grzybów oraz sosów mięsnych, mięsa duszonego, gulaszy i dań z kapusty kiszonej.

Komentarze

Podobne przepisy