Brukselka, a także szpinak, nie należą do ulubionych warzyw zjadanych w czasach dzieciństwa. Każdy z nas jednak z nich wyrasta. Brukselka może być naprawdę smaczne, a zwłaszcza podana w takiej rozgrzewającej, sycącej zupce.
Zupa z brukselką, mięsem mielonym i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju.
2.Dodajemy mięso i je podsmażamy. Brukselkę płuczemy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w półplasterki. Warzywa dodajemy do mięsa i chwilkę razem smażymy.
3.Zalewamy całość wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach i zagotowujemy. Całość gotujemy około 20-25 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
4.Po 10 minutach dodajemy surowy ryż i brukselkę (gotujemy do ich miękkości). Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość zagęszczamy mąką rozrobioną w 1-2 łyżkach wywaru z zupy. Do zupy można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Najlepiej smakuje dnia następnego, gdy smaki się przegryzą. Życzę smacznego :)
Życzę smacznego
Komentarze