Zupa z białą kiełbasą na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Białą kiełbasę kroimy w plastry (1,5 cm grubości).
Podsmażamy na suchej rozgrzanej patelni, przekładamy do rondla.
Na tej samej patelni rozpuszczamy masło wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, gdy się zeszkli dodajemy cukier - w ten sposób cebula się karmelizuje.
Gotową cebulę dokładamy do kiełbasy.
Wstawiamy na ogień, zalewamy piwem, gotujemy około 5 minut,
Następnie dodajemy bulion, serek topiony (zagęści zupę)
Przyprawiamy majerankiem i oregano, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Gotujemy jeszcze 15 minut, serek w tym momencie nada zupie kremową konsystencję.
Kromki bagiety wkładamy do tostera - robimy grzanki.
Zupę przelewamy do miski, układamy kilka kromek na środku, zasypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy w mikrofali - opcja grill około 1,5 minuty, lub w nagrzanym piekarniku do 220*C
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Komentarze