Zupa z fasolą i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ma piękny odcień czerwieni, a jej smak doceni każdy mężczyzna ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg białej fasoli
    2 marchewki
    2 pietruszki
    2 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    200 g boczku
    mały słoiczek przecieru pomidorowego
    Kawałek selera
    3-4 ziarenka ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    Bazylia/lubczyk
    Oliwa z oliwek

Zupa z fasolą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez noc
  • 2. Gotujemy fasolę (już w świeżej wodzie) do czasu, aż będzie wystarczająco miękka (zwykle zajmuje mi to ok. 2 godzin) w głębokim garnku z liśćmi laurowymi i zielem angielskim
  • 3. Po ok. godzinie dodajemy seler, oraz pokrojone drobno marchewki i pietruszki, gotujemy
  • 4. Pokrojoną cebulę, boczek i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie aż do zrumienienia, dodajemy do zupy wraz z przecierem pomidorowym, doprawiamy
  • 5. Przed podaniem posypujemy bazylią lub lubczykiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy