Zupa w włoską kapustą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupa o mocno wędzonym smaku i aromacie.

  • 60 min

Składniki:

  • kawałek wędzonego żeberka
    1 kostka mięsna4 liście kapusty włoskiej
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    1 mała marchewka
    1 mała pietruszka
    3 średniej wielkości ziemniaki
    kawałek selera
    kawałek pora
    1 mała cebulka
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 czubata łyżka smalcu
    1 łyżka mąki
    sól
    pieprz
    kawałek swojskiej kiełbasy

Zupa w włoską kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, włożyć żeberko, ziele angielskie, liść laurowy oraz kostkę mięsną. Warzywa (marchewkę, pora, selera, pietruszkę) pokroić w plasterki i dodać do wrzącej wody. Liście sałaty pokroić w paski i dodać do warzyw.
  • 2. Kiedy będą w połowie miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawić zupę koncentratem pomidorowym.
  • 3. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu. Połączyć z mąką. Gdy ziemniaki będą już odpowiedniej miękkości, zaprawić całość zasmażką.
  • 4. Wyjąć ugotowane żeberko, obrać, włożyć mięso z powrotem do zupy. Podawać ze swojską kiełbaską wkrojoną bezpośrednio już do talerza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy