Zupa szczawiowa na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.liście szczawiu przebrać,oderwać ogonki,umyć,odsączyć i pokroić,
cebulę obrać, poszatkować
ugotować jajka na twardo
2.na patelni rozpuścić masło dodać cebulę, zeszklić, dodać pocięty szczaw i podsmażyć 10-15 minut
3.marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obrać, umyć,pokroić w kostkę i wszystko wrzucić do rosołu, zagotować, dodać przesmażony z cebulą szczaw, przyprawić i gotować do miękkości ziemniaków
4.zestawić z ognia, dodać śmietanę,( ja dodaje do niej trochę wody i wywaru, by śmietana się nie zważyła)
5.na talerze pokroić mięso i dodać ugotowane, obrane jajka, pokrojone w kostkę,ósemki lub plastry
Komentarze