Zupa rybna z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obierz ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Obrane cebule drobno posiekaj. Umyj i oczyść duże strąki papryki, pokrój je w paski. Rozetnij na pół papryczkę chilli, usuń nasionka, strączek pokrój w cieniutkie paseczki.
2.W rondlu rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż pokrojoną w paski paprykę. Smaż przez chwilę, oprósz ostrą papryką, lekko przesmaż, a następnie dodaj chilli i estragon. Włóż pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej wywarem rybnym. Zagotuj, zmniejsz płomień i na małym ogniu gotuj jeszcze około 5 minut.
3.W tym czasie opłucz dokładnie filety rybne, pokrój je w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do gotującej się zupy. Zostaw na małym ogniu jeszcze około 15 minut (do czasu aż ziemniaki będą miękkie). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym białym pieczywem.
Porady
Zupa rybna jest najsmaczniejsza i najbardziej wartościowa, gdy przyrządza się ją nie tylko z jednego, a z kilku gatunków ryb np. pstrąga, sandacza, okonia, szczupaka, lina, płoci.
Komentarze