Zupa porowo-ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przyjemnie jest wrzucić do garnka dwa, góra trzy składniki, przyprawy i czekać aż zamienią się w cudo o obłędnym smaku i zapachu. Taka właśnie jest ta zupa prosta, sycąca i pyszna!

  • 15 min

Składniki:

  • 2 pory (biała część)
    4-5 sporych ziemniaków
    bulion warzywny (może być z kostki)
    garstka majeranku i tymianku
    sól i pieprz do smaku
    2-3 listki laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    jogurt naturalny lub śmietana 12% (po łyżce na porcję zupy)
    natka pietruszki

Zupa porowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa porowo-ziemniaczana 1. Oczyszczamy pory, ich białą część kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. W garnku rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i przyprawy, podsmażamy około 5 minut. Zalewamy bulionem na wysokość warzyw (później możemy jeszcze dolać) i dusimy aż warzywa zmiękną. Ziemniaki mogą się lekko rozpaść, wtedy zupa ma przyjemną, delikatnie kremową konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku (jeśli używamy kostki bulionowej lub przyprawy typu vegeta trzeba pamiętać, że często ich głównym składnikiem jest sól), posypujemy pietruszką.

Porady

Zupę można zmiksować na gładki krem. Świetnie smakuje również z grzankami lub zagryzana świeżym chlebem z masełkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy