Niezwykle aromatyczna zupa przygotowana na bazie słodko - ostrego pora, sycącego mielonego mięsa, podana z chrupiącymi złocistymi grzankami to doskonały pomysł szybki, mocno rozgrzewający obiad na jesienne i zimowe dni.
60 min
Składniki:
500g mięsa wieprzowego z łopatki
5 porów
400g serka topionego śmietankowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
natka z pietruszki
1,5l wody
sól
pieprz
olej
vegeta
Zupa porowa z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z łopatki zmielić maszynką do mielenia.
2.Pory dokładnie umyć, białą część pokroić w krążki, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Serek topiony pokroić w grubszą kostkę.
3.Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem i mięso mielone, następnie dodać pory i chwilę dusić. Całość przełożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, dodać sól, pieprz, vegetę i serek topiony. Gotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia serka.
4.Zupę porową podawać z grzankami i posiekaną natką z pietruszki.
Komentarze