Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z włoską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj. Udka umyj, włóż do garnka zalej wodą, gotuj na wolnym ogniu, usuwając szumowiny. Po ok 15 min gotowania dodaj marchewkę, pietruszkę, nać selera. Gotuj do miękkości, przyprawiając na końcu do smaku. Pomidory umyj, osusz, pokrój w ćwiartki.
2.W rondlu roztop masło, dodaj pomidory, smaż chwilkę. Czosnek obierz, pokrój w plasterki dodaj do pomidorów oraz sos sojowy. Duś tak długo aż pomidory się rozpadną, przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3.Na garnek z wywarem połóż gęste sito, przecieraj pomidory tak długo aż na sice zostaną tylko skórki i pestki z pomidorów.
4.Do zupy dodaj posiekaną bazylię. Serek mascarpone zahartuj zupą pomidorową, dodaj do zupy, zagotuj, jeśli trzeba przypraw do smaku.Podawaj z makaronem lub ryżem. Smacznego!
Komentarze