Zupa pomidorowa z fasolą i makaronem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min

Pyszna, pożywna zupa pomidorowa z fasolą i makaronem jest idealna na zimowe dni. Jest gęsta, pełna włoskich smaków i aromatów. Już sam zapach rozgrzewa nas od środka i wprawia w dobry nastrój. Polecam!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦2-3 cebule
    ◦4-5 ząbków czosnku
    ◦2 puszki pomidorów
    ◦1 łyżka suszonego oregano
    ◦1 łyżka suszonej bazylii
    ◦3 łyżki oliwy
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦4 łodygi/żebra selera naciowego
    ◦2 litry rosołu drobiowego
    ◦2 puszki fasoli (użyłam czerwonej)
    ◦100 g makaronu farfalle

    Dodatkowo:
    ◦świeża bazylia
    ◦100 g tartego parmezanu
    ◦opcjonalnie pieczywo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa Krem

Zupa pomidorowa z fasolą i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż część płynów odparuje. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy selera pokrojonego w plasterki. Do pomidorów dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy kilka minut po czym zalewamy rosołem. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę miksujemy.

    Do zupy dodajemy zioła, makaron i podsmażonego selera i gotujemy aż makaron będzie miękki ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną fasolkę i gotujemy jeszcze kilka minut.

    Przed podaniem posypujemy zupę tartym parmezanem i listkami świeżej bazylii.

    Możemy podawać ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować