Zupa pieczarkowa z papryką i makaronem

4.5 (180 ocen)

Pyszna i szybka w przygotowaniu. Rozgrzewająca w chłodne dni.

Składniki:

  • • ok. 150 g makaronu, np. świderki
    • 2 cebule,
    • ¼ papryki czerwonej,
    • ok. 250 g pieczarek,
    • 200 g serka topionego,
    • ¼ szklanki śmietany, najlepiej 30%
    • łyżeczka lubczyku,
    • sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony), papryka ostra i słodka, curry do smaku,
    • posiekana natka pietruszki lub ew. koperku,
    • 2 łyżki masła,
    • ok. 2 litrów bulionu drobiowego ( najlepiej rosół z wcześniejszego obiadu) ,
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Zupa pieczarkowa z papryką i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i paprykę kroję w kostkę. Pieczarki myję i kroję w ćwiartki.
    Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam cebulę, pieczarki oraz paprykę, następnie dodaję odrobinę wody i duszę około 10 min.
    wrzucam serki (najlepiej pokroić je na mniejsze kawałki) oraz pieczarki z papryką i cebulą. Przyprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką , curry i dodaję lubczyk. Gotuję całość około 15-20 minut, aby zupa nabrała smaku pieczarek,a serki się rozpuściły. Do zupy dodaję śmietanę i ponownie zagotowuję.
    W międzyczasie gotuję makaron al dente wg zaleceń na opakowaniu.
    Zupę pieczarkową podaję ze świderkami i natką pietruszki lub koperkiem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować