Zaczyna się czas, kiedy będziemy przyrządzać dania sycące i rozgrzewające. Taka jest też moja zupa rozgrzewająca z pieczarkami i makaronem ryżowym, o smaku curry.
Składniki:
• 4 marchewki
• 1 pietruszka
• 2 cebule
• po 3 liście laurowe i szałwii, kilka igiełek rozmarynu
• 2 łyżeczki przyprawy curry
• sól, pieprz do smaku
• 3 kostki rosołowe warzywne
• 4 łyżki oliwy
• 500 g pieczarek
• 250 g makaronu ryżowego nitki
Zupa pieczarkowa curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
• Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, zalać 1,5 litra wody i gotować 30 minut z dodatkiem kostek rosołowych i ziół.
• Zupę po ugotowaniu zmiksować na gładki krem, po uprzednim wyjęciu liści laurowych.
• Następnie dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawić curry i gotować w kremie 10 minut.
• Na koniec wrzucić na 2 minuty makaron ryżowy nitki.
• Doprawić i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze